Osmanlı Saray mutfağında Görevlilerin Terfileri Nasıl Yapılırdı?
Görevlilerin terfilerini incelediğimizde şu şekilde görmekteyiz;
* Bir kadro boşalması durumunda terfi yapılır.
* Belli zaman aralıklarında yapılan çıkmalar sonucunda terfi yapılır.
* Ölüm, feragat terk veya kaybolma gibi durumda kadroların doldurulması için
terfi yapılır.
Görevlilerin Çıkması...
Görevlilerin çıkması, dönemsel olarak tabi tutulduğu mezuniyet süreci olarak tanımlanır ve 16. yüzyılda 2-5, 17. yüzyılda da 7-8 yılda bir yapılıyordu. Bunun dışında cülus dönemlerinde büyük çıkma sistemi olarak adlandırılan toplu çıkmalar da gerçekleşmektedir.
Olağandışı terfi dönemlerinde görülen Osmanlı Saray mutfağında küçük çaplı hareketlilik, büyük çıkma zamanlarında tüm personeli kapsayacak şekilde yaygınlaşırdı (Bilgin, 2004). Genellikle 12-18 yıllık hizmetinin karşılığında sipahi ve kapıcı bölüklerine atanmaktadır.
KAYNAK: Osmanlı Saray mutfağında Görevlilerin Terfileri Nasıl Yapılırdı?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder