2 Ekim 2021 Cumartesi

 Osmanlı Saray Mutfağında Buz Ve Kar Kullanımı Nedir?


Osmanlı saray mutfağında buz son derece önemliydi ve devlet bunun için ciddi harcamalar yapıyordu. İstanbul’da saraya ait hassa karlıkları saraya kar ve buz temin ettikleri kadar ayrıca halka yapılan kar ve buz satışından padişah ve paşalar için önemli miktarda gelir sağlamaktaydı.

Uludağ’dan ve Katırlı Dağı’ndan çıkarılan doğal buzun taşınma işi 1887 yılında İstanbul’da buz fabrikası açılıncaya kadar devam etmiştir. Ayrıca padişah için 30 yük kar taşındığı da bilinmektedir. Karın olduğu fakat buzun bulunmadığı zamanlarda kardan buz elde edilerek mutfaklarda kullanılmıştır.

II. Mehmed’in av gezilerinde bile yanında buz bulundurduğu bilinmektedir.

Hatice Turhan Sultan, halk için sıcakta bunalmasını istemediği için yaptırdığı çeşmelerin soğutulmasına özen göstermiştir. Bunu da buz ile yaptırmıştır. Ayrıca Hatice Turhan Sultan, camii kapılarında halka karlı bal şerbeti dağıtılmasını da vakfiyesinde yer vermiştir.

Osmanlı döneminde kasap dükkanları ve kar satan dükkânlar neredeyse eşitti. Öyle ki Sultan III. Murad soğuk nevaleden bile para kazanmıştır.

Osmanlı’da ilk ve ikinci Yağan kar kullanılmaz genelde üçüncü yağan kar kullanılırdı. Çünkü ilk yağan karların hastalık yapacağı düşüncesindeydiler.

Helva çeşitleriyle zengin mutfağı olan Osmanlı saray mutfağı kar konusunda da geri kalmamıştır. Karma, karsanbaş, karlamaç ya da kar helvası olarak bilinen bir çeşit tatlı olduğu bilinmektedir. Kar helvası, karın üzerine pekmez dökülerek elde edilen tatlı çeşididir.

KAYNAK:  Osmanlı Saray Mutfağında Buz Ve Kar Kullanımı Nedir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türk Mutfağından Kaybolan Kerkük Yemekleri Nedir?

 Türk Mutfağından Kaybolan Kerkük Yemekleri Nedir? Ziyat AKKOYUNLU* Özet:  Bu makalede, Orta Asya’dan başlayarak Osmanlı’ya ve oradan da Ker...