Yeni Restoran Bütçesi Nasıl Hazırlanır?
Günümüzde yeni restoran açılışları pandemiden önceki kadar popüler olmasa da yinede uluslararası standartlara sahip restoranlar az sayıda olsa da açılmaya devam ediyor. Bazı restoranlar hedefledikleri tarihlerde açılsalarda bazıları farklı nedenlerden dolayı bunu başaramıyor?
Peki hedefledikleri en iyi restoranlar kategorisinde büyük umutlar ile açılmayı bekleyen restoranlar niye zamanında açılamıyor? Aynı zamanda bazı restoran projelerinin inşaat aşamasında yarı yolda kaldıklarını görüyoruz. İşin başında hazırlanmamış olan yada yanlış hazırlanmış olan restoran bütçelerinin yatırımcıları yanılttıkları ortaya çıkıyor.
Yine büyük umutlar ve yüksek hedefler ile başlanan restoran projelerinde yine yanlış yapılan restoran bütçelerinden dolayı yatırımcı kişi yada kurumlar maddi sıkıntılardan dolayı ortak yada ortaklar almak zorunda kalıyorlar. Peki Restoran Bütçesi nedir? Restoran Bütçesi nasıl hazırlanır? Restoran Bütçesinde en çok dikkat edilecekler nelerdir?
Bu güne kadar Türkiye, Avrupa ülkeleri, Amerika ve Arap ülkelerinde restoran açmış, açılışını yaptı yada danışmanlık vermiş biri olarak tecrübelerimden hatırladığım kadarı ile ve almış olduğum notlarımı gözden geçirerek yeni restoran açacak olanlara diyeceklerim var...
Şehrin en iyi restoranlarına sahip olmak isteyenler için yada kesin başarı düşüncesi ile 2022 gastronomi trendlerini dikkate alarak yeni yemek trendleri, Restoran Trendleri ile Yeni Açılan Bir Restoran Nasıl Başarılı Olur diyenler için bu konuda dikkat edilecekleri sorular şeklinde belirteceğim.
Peki Yeni Bir Restoranın Başarılı Olması İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? Kazanç elde etmek için Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Edilmelidir? Kendi bölgenizde Şehrin En İyi Restoranlarına Nasıl Sahip Olabilirim diyenler! Pandemi ve Korona Virüs Sonrasında İflaslar Ve Fırsatlar'ı duyduktan sonra daha restoran yatırımında dikkatli davranmak isteyenler...
** Madem restoran açmak istiyorsunuz mutlaka yeni restoran açma konusunda deneyiminiz olmasa dahi en azından nasıl bir restoran açmak istediğiniz konusunda hayallariniz vardır. Hayallerinizdeki restoranın özelliklerini bir kağıda bir liste halinde sıralayarak not ediniz. (Açık alan, kapalı alan, yapmak istediğiniz konsept, kaç kişilik olacak, nerede olaca, vb.)
** Listelediğiniz yeni restoranınızın özelliklerinin bulunduğu maddelerin karşısına sizin tahmin ettiğiniz bütçeyi yazınız (her madde için) ve toplayarak sonucun bulunduğu kağıdı dosyanızda tutunuz.
** Şehrinide Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Gastronomi Danışmanlığı alanında uzman bir kişi yada kuruma istediğiniz özelliklerde bir restoran projesinin maliyetleri konusunda fizibilite hazırlamasını isteyiniz. Ama özellikle Restoran Konsept Tasarımı özellikleri, Mutfak Planlamasının detayları, Mutfak Bölümlerinin büyüklük ölçüleri ile Mutfak Ünitelerinin nasıl yerleştirileceği ve Mutfak Tasarımı özellikleri gibi.
** Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorulardan biri olan restoran bütçesini en düşük yanılma payı ile restoran maliyetinizi öğrenmek için sizin için Restoran Danışmanlığında hazırlanan bütçeyi teslim aldıktan sonra 1. Kontrol için güvendiğiniz bir mimara kontrol ettirin ve yazılı olarak inşaat maliyetlerini öğrenin. Bunları yeni restoran dosyanıza koyunuz.
** Yeni Restoran Açarken En Çok Yapılan Hatalara düşmemek amacı ile restoran bütçesinde genel demirbaş ve iç dekorasyonda Restoran Konsept Tasarımı maliyetleri için güvendiğiniz bir iç mimar ile görüşerek şahsen not aldığınız notları belirterek ondan da bir fizibilite isteyiniz. (Oturma gruplarının özellikleri, sandalye ve masa tercihleri, kullanılacak dekorasyon malzemeleri, tavan özellikleri, ışıklandırma, açık ve kapalı alan dizaynları, vb.)
** Büyük hedefler ile Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim diyenler için en doğru yeni restoran bütçesinde iç mimarınızdan da gerekli bütçe çalışmasını aldıktan sonra bunu da dosyanıza ilave ediniz. Yeni Restoran Mutfağı Nasıl Kurulur sorusunun cevabında Konuya vakıf Mutfak Danışmanlığı alanında uzman biri ile bağlantıya geçerek Mutfak Çeşitleri, Pişirme Ekipmanları, Endüstriyel Mutfak Planlanması konularında bir fizibilite hazırlaması isteyiniz. İlgi demirbaşların da maliyet analizini yaptırdıktan sonra çıkan maliyet sonuçlarını da dosyanıza ilave ediniz.
** Adım adım restoran bütçenizin sonuçlarına yaklaşırken, yeni Restoran Nasıl Açılır sorusunun cevabını da öğrenmiş oluyorsunuz. Yeni Restoran Konseptinizi dikkate alarak mutfak ve servis demirbaşları maliyetlerini öğrenmek amacı ile Restoran Menüsü Nasıl Yapılır sorusunun da cevabını öğrenmek durumundasınız. Daha restoranı açmadık ne menüsü demeyiniz!!! Çünkü en doğru restoran bütçesini öğrenebilmek için bu demirbaşları menüye göre almak durumunasınız. Eğer bunu yapmazsanız birçok malzemeyi gereksiz almak zorunda kalmayacaksınız.
Bu konuda Menü Danışmanlığı yapan 2022'de Yeni Yemek Trendlerinide dikkate alarak örnek Restoran Menüsünü yaptırınız ve menüye göre kullanılacak olan tüm araç ve gereçlerin listesini fizibilite olarak isteyiniz. Çıkan demirbaş maliyet listesinin tutarını da restoran bütçesine ilave ediniz.
Şimdi daha önce kendi hazırlamış olduğunuz restoran bütçesindeki maddi sonuç ile hazırlatmış olduğunuz fizibilite sonuçlarının toplamı ile karşılaştırınız. Umarım fazla yanılmamışsınızdır. Burada belirtmem gereken en önemli konu ise esas burada başlıyor. Hayata geçirmiş olduğunuz ticari Restoran İşletmeciliğini nasıl yapacaksınız?
Yukarıdaki etiketlenmiş konular ve yeni restoranınızda bu aşamadan sonrası için yapılması gereken konular hakkında hizmet alanlarım içerisinde olan Yeni Açılan Bir Alakart Restoran Nasıl Başarılı Olur sorusuna cevap olan daha detaylı bilgi edinmek için mesleki özgeçmişimi de dikkate alarak tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. Son notumu da belirtmem gerekirse mevcut programlarımdan dolayı operasyona başlamadan önce en az 1 ay önceden bağlantıya geçmenizi tavsiye ederim. Çoğunlukta yurt dışı çalışmalarımdan dolayı telefonuma ulaşamadığınız takdirde mutlaka mail "akdenizsef@gmail.com" gönderirseniz mutlaka haberim olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder