Saray Mutfağında "Sebzehane" Nedir?
Saray mutfağı için alınan sebzelerin dağıtımı ve korunması ile ilgili işlemlerin yapıldığı yerdir. Anadolu ve Rumeli yakasında saraya yakın köylerden temin edilirdi. Bunun nedeni sebzelerin dayanıksız besin maddesi olmasındandır.
Bu köylerdeki çiftçiler ürettikleri sebzeleri sebzehaneye teslim ederler, her hafta Salı günleri saraya gelip paralarını alırlardı. (Bilgin, 2003). Sebzecibaşının idaresinde olan kuruluşta Osmanlı Saray mutfağında XVI. yüzyılda ikinci yarısında üç, yüzyılın sonunda yirmi, XVII. yüzyılın ilk yarısında ise on beş – on altı sebzeci çalışmaktaydı (Bilgin, 2003).
Has mutfakta padişaha, Valide Sultan mutfağında haremdeki kadınlara, Kızlarağası mutfağında harem ağalarına yemek pişerdi.
Profesyonel mutfaklarda aşağıdaki kaynak olarak gördüğüm diğer yazıları 'da okumak isteyebilirsiniz...
Yeni Restoran Nasıl Açılır?
Yeni Restoran Açarken En Çok Yapılan Hatalar Nelerdir?
Yeni Restoran Konsepti Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder