Osmanlı Saray Mutfağında "Katip" Nedir?
Mutfağa bağlı birçok kâtip bulunmaktadır ama bunların en önemlisi matbah-ı amire katpibi 'dir. Diğer kâtiplere örnek olarak; masraf kâtibi, makiyan kâtibi, sebze kâtibi vs. kâtipler kiler ağasının denetimindedirler.
Mutfak kâtipleri Fatih Sultan Mehmed döneminden beridir bilinmektedirler. Kâtipler eminin yardımcısı olarak yıllık muhasebelerinin kaydını tutmaktadır.
Bazı kayıtlara göre mutfağa girip çıkan malzemelerin denetlenmesinde görev yaptığı yer almaktadır. Mutfağa bağlı kuruluşlarda tutulan ve dönem sonunda çıkarılan muhasebenin de dayanağı olan bütün hesap kayıtları, nihai olarak bu kâtibin elinden geçmekteydi (Bilgin, 2004).
Ayrıca aşçıbaşıyla birlikte maaşların dağıtımda yardımcı olur ve bunları kayıt ederdi.
Birincisine “evvel” ikincisine “sani” de denilen Osmanlı Saray Mutfağında masraf kâtipleri, kiler ağasının denetiminde, gerek pazarlardan alınan gerekse taşradan havale yoluyla gelip kilere giren malların kayıtlarını tutmaktaydılar (Bilgin, 2004).
Kilerden mutfaklara yapılan dağıtımın kayıt defterlerini de bu iki kâtip tarafından tutulmaktadır. Bunlar, ayrıca her dönemin sonunda, koyun, un, pirinç, şeker ve balmumuna ait müstakil muhasebeler hazırlanırlardı ki, genel muhasebelerin sonunda hesaplar bu kayıtlara dayanırdı (Bilgin, 2004).
Has Aşçıbaşı Ahmet ÖZDEMİR olarak;
Uluslararası yiyecek ve içecek danışmanlığı üzerine profesyonel mutfaklar ve yeni restoran açılışları ve gastronomi danışmanlığı üzerine diğer yazılarıda okuyabilirsiniz..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder