Osmanlı Saray mutfağında Görevlilerin Maaşları Nedir?
Saray mutfağında Matbah-ı Amire’nin en önemli kaynağı ulufelerdir. Ulufeler personellere üç ayda bir dağıtılmaktadır. Personelin ulufe kayıtları, maliyenin gider bürolarından olan Piyade Mukabelesi Kalemi’nde tutulmaktaydı (Bilgin, 2004).
Hazineden alınan ulufeler aşçıbaşı veya kâtibe veriliyor ve dağıtım da bu iki görevli aracılığıyla yapılıyordu.
Emin ve kâtipten sonra en yüksek maaşı aşçıbaşı almaktaydı (Bilgin, 2004).
Ayrıca mevacib defterlerinde emin ve kâtibin maaşı verilmemiştir. Çünkü ikisi de aslında başka bölüklere bağlıydı ve maaşlarını da bağlı oldukları bölüklerden temin edilmekteydi.
Yevmiyeler günlük yarım akçeyle 10 akçe arasında değişir (1478’deki gündelikler) ve en yüksek akçeyi aşçıbaşı, en düşüğü de şakird (çırak) almaktadır.
Has Aşçıbaşı Ahmet ÖZDEMİR olarak;
Uluslararası yiyecek ve içecek danışmanlığı üzerine profesyonel mutfaklar ve yeni restoran açılışları ve gastronomi danışmanlığı üzerine diğer yazılarıda okuyabilirsiniz..
Dünyada Mutfağın Tarihsel Gelişimi, Mutfak Planlaması Nedir? Mutfak Üniteleri Nelerdir? Mutfak Organizasyonu nasıl yapılır? Mutfak Çalışanlarının Özellikleri nelerdir? Mutfak Çeşitleri Nelerdir? Mutfak Yönetiminde Verimlilik Nedir? Mutfak Bölümleri Nelerdir? Yiyecek–İçecek Departmanı Organizasyon Şeması nedir? Mutfak Bilimi Nedir? Yeni Restoran Nasıl Açılır?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder