22 Haziran 2021 Salı

Erzincan Kesme Kadayıfı

 Coğrafi işaret başvurusu yapılan “Erzincan Kesme Kadayıfı” Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylanarak, tescillendi.


Erzincan Kesme Kadayıfı için Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapılması kararlaştırılmasının ardından Erzincan Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Türk Patent Enstitüsüne sunulan başvuru kabul edilmiş ve kesme kadayıfın resim olarak Erzincan iline ait olduğu tescillenmiştir.

Vali Mehmet Makas, Erzincan mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan ve patent başvuru süreci tamamlanarak, tescil edilen yöresel mutfaklarımızda coğrafi işaretli Erzincan Kesme Kadayıfının ekonomiye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkürlerini iletirken, uzun yıllardır kesme kadayıf, yufka ve benzeri ürünlerin imalatını yapan bir firmanın sahibi Fatma Ballı, “2006 yılından beri eşimle bu işi yapıyoruz. 

İki kişi başladığımız bu işte şu anda 40 kişiyiz. Genelde yöresel ürünler üzerine çalışıyoruz. Yöresel ürünler derken; sırın, makarna, erişte ama şu anda yöresel ürünlerimiz içinde tescilli yemeklerimizden kesme kadayıf patent aldı. Çok mutluyuz. Daha çok istihdam sağlayacağını umuyoruz. 

Çevre ilçelere, illere de gönderiyoruz. Ürünlerimiz her yere gidiyor. Şu anda revaçta, herkes çok mutlu kesme kadayıfa patent aldığımız için. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.

Kesme kadayıfın hangi aşamalardan geçtiğini tarif eden Ballı, “Kesme kadayıfın önce hamuru yoğrulur. Hamurunda süt, yağ, yumurta, un, sirkeyi kullanarak yoğururuz. Daha sonra bu hamurumuzu biraz bekletip dinlendirdikten sonra bezeler halinde açarız. Biraz dinlendirdikten sonra bıçaklarla keseriz. 

Sonra da tepsiye güzelce tereyağı ve cevizle yaydıktan sonra fırınlarız. Fırından çıktıktan sonra, kadayıf soğuk şerbet ılık olacak. Üzerine döker afiyetle yeriz” diye konuştu. 

Türk aşçı habaerleri olarak ayrı bir kaynak olan Türk mutfağı yemek arşivinde bulduğumuz Erzincan kesme kadayıfı tarifini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Erzincan Kesme KadayıfıEn eski yöresel lezzetlerden El İle Kesilmiş Kesme Kadayıflar...

Erzincan'ın yöresel lezzetlerinden Kesme Kadayıf tarifini denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Bu nefis osmanlı ve Türk tatlılarını kendiniz kolaylıkla evinizde hazırlayabilirsiniz

Erzincanlıların Çok İyi Bileceği Kesme Kadayıf Tarifi.

Erzincan Kesme Kadayıf nasıl yapılır?

Erzincan Kesme Kadayıf İçin Kullanılan Malzemeler:

Osmanlı Ve Türk Tatlılarından Hamuru İçin:
*     1 Bardak Süt,
*     2 Yumurta,
*     3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı,
*     Birkaç Damla Limon Suyu,
*     Bir Tutam Tuz,
*     Aldığı Kadar Un.

Erzincan Kesme Kadayıf Şerbeti İçin Kullanılanlar :
*     4 Su Bardağı Şeker,
*     4 Su Bardağı Su,
*     3 Dilim Limon.

Erzincan Kesme Kadayıf İçi İçin Kullanılanlar :
*     2 Su Bardağı Kıyılmış Ceviz,
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Karanfil.

Erzincan Kesme Kadayıf Üzeri İçin Kullanılanlar :
*     200 Gr. Tereyağı,
*     Kaymak,
*     Toz Fıstık.

Kesme Kadayıf Yapılış tarifi:

Hamur için derin bir kabın içine un ve tuzu koyun. İçine yumurtayı kırıp suyu ekledikten sonra yoğurun.

Kulak memesinden daha sert olan ama ele yapışmayan kıvamdaki hamuru hafif unlanmış tezgâhın üzerine alarak 4-5 dakika sıkıca yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında 30 dakika bekletin.

Bu arada şurup için su ve şekeri orta boy bir tencereye koyup, kısık ateşin üzerinde ara sıra karıştırarak kaynatın.

Kaynayan şurubu 5 dakika daha, hafif koyulaşıncaya kadar kaynatıp ocaktan alın. Ilınmaya bırakın.

Dinlenen hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara (bezelere) ayırın. Tezgâhın üzerine nişasta serpiştirip bezeleri açabildiğiniz kadar ince yufkalar halinde açın. Sonra da sofra bezleri üzerine alıp 2-3 saat hafifçe kurutun.

Kuruyan yufkaları 2 santim kalınlığındaki uzun şeritler halinde kesin. Sonra da 2 ya da 3 şeridi üst üste koyup keskin bir bıçakla incecik (tel kadayıf şeklinde) keserek yine sofra bezi üzerine yayın ve en az 1 gece kurutun.

Son olarak, 35-40 cm çapındaki fırın tepsisinin altına 3 su bardağı dolusu kuru hamur serin. Üzerine ceviz serpiştirin. Tekrar 3 bardak dolusu hamur yerleştirin. En üste eritip kızdırdığınız, sonra da biraz ılıttığınız yağı gezdirin.

Fırını 180 dereceye ve alt üst konuma ayarlayıp 5 dakika önceden ısıtın. Sıcak fırında, üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Sıcakken üzerine ılık haldeki şerbeti gezdirin. Soğuyunca servise sunun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türk Mutfağından Kaybolan Kerkük Yemekleri Nedir?

 Türk Mutfağından Kaybolan Kerkük Yemekleri Nedir? Ziyat AKKOYUNLU* Özet:  Bu makalede, Orta Asya’dan başlayarak Osmanlı’ya ve oradan da Ker...