Özel Yemek Resmi Çekimlerinde Nelere Dikkat Edilir?
Günümüz gastronomi trendlerinde her ne kadar yemeğin lezzeti önemli olsa da görsel açıdan da yemeğin görünümü büyük önem arz eder. Gazete ve dergilerde, görsel tv yayınlarında yada restoran tanıtımları amacı ile özel broşürlerde farklı yemek resimlerine rastlarız. Esasında bu resimlerin bir çoğu tanıtım amaçlı çekilen emek resimleridir ve gerçeği yansıtmaz. Burada amaç ilgili görselin hedefine uygun amacı doğrultusunda istenilen başarıyı yakalamasıdır.
Peki menü tasarımcılarıları, menü mühendisleri, Restoran yöneticileri ve popüler alakart mutfak şefleri bu tür resimler ile esasında vermek istedikleri mesajlar nelerdir? Yemek görselinin çok güzel olması restoran tanıtımlarında gerçek başarıya sebep olur mu? Benim işlerim neden kötü diyen restoran işletmecileri harika bir görsel ile işleri düzelir mi?
Özellikle fine dining ve avangard restoran konsept çeşitlerindeki gibi yüksek şehrin en iyi restoranlarında 32 cm’lik tabaklarda adeta bir keklik yumurtası büyüklüğünde yemek resimleri vardır. Özel yemek sunumlarının belirli bir standartı varmı? Yemek resimlerinde kullanılan ürünlerde hangi özellikler aranır? Yemeği meydana getiren ürün çeşitlerinin bir sınırı varmı? Yemek görsellerinde şefin tecrübesi yeterlimi? Yemek resimlerinde mutfak şefinin bilgisi nasıl anlaşılır?
Resmi çekilecek olan yemeğin Etrafı veya üzeri adeta bir çiçek bahçesi gibi olması ne kadar doğru? Yemek tabağında pişmemiş kuru fasulye veya kuru mercimeklerin üzerinde duran sadece bir lokma yemek gerçeği en başarılı restoranlarda ne kadar yansıtır? Yada elden geçirilmiş bir taşın veya küreğin üzerinde duran bazı görsel amaçlı yemek resimleri çalışmayı amacına ulaştırırmı? Dediğim gibi bu resimler tamamen gösteriş ve reklam amaçlı olduğu için yemek stilistleri tarafından faklı metodlar ile hazırlanan yemek sunumları.
Bamacı doğrultusunda hazırlanmış bir yemek görseli bazen ilgili restoran tanıtımlarında çok ciddi önem ve gastromesaj'lar teşkil edebilir...
Bu şu açıdan da değerlendirebiliriz. Bir kanarya kuşu ötüşü zaman ne demek istediğini anlamayız ama kucağımıza hoş geldiği için dinleriz. Yemek yapmak bir sanat olduğu gibi onu sergilemek'te ayrı bir sanattır. Elbette ortaya çıkan eseri herkes beğenmeyecektir. Herkesin beğenmesine gerek te yoktur. Günümüzde kalıcı bir restoran için Hazırlanan görsellerde alınan tepkilerde bazen amacına hizmet eder. Yine bu tür yemek resimlerine en başarılı bazı şeflerin web sitelerinde, tanıtım broşürlerinde yada sosyal ağlarında rastlamanız mümkündür.
Bu tür yemek resimleri hakkında bir yorum yapmak istemiyorum ve yorumu size bırakarak şov amaçlı hazırlanan özel sunum yemek resimleri hakkında bazı örnekler vermek istiyorum;
Ana yemek tabağında yemeğin kendisinden daha fazla ön plana çıkan farklı dekor ve dekor çeşitleri,
Bir kadın ayakkabısının içerisine konmuş çikilota ve üzerinde duran bir top dondurma
Bir mermer sütünün üzerine sunulan ve özel karışımlardan yapılmış yumurta büyüklüğünde yiyecek ve hemen yanında duran samandan yapılmış bir yuvanın içerisinde canlı bir kuş,
Erkek ve kadın üreme organları şeklinde hazırlanmış yemek çeşitleri,
Kesilmiş parmak ve tırnak şekilleri verimiş kurabiye ve şekerlemeler,
Klozet şeklinde yapılmış bir tatlı ve üzerinde oturan çikilotadan yapılmış bir insan figürü…
Özellikle steak restoranlarındaki özel yemek sunumlarında Haddinden fazla kullanılan karbondioksitli buz kullanımları ile birlikte bazen restoranda yangın çıkmasına dahi sebep olan yapay alevlendirmeler,
Yemek tabağında etrafına gerçekten pişmemiş kuru fasulyelerin serpildiği içli köfte sunumu,
Yine aynı yemek tabağında ızgarada pişmiş bir karidesin etrafına serpiştirilmiş kuru mercimekler ve farklı renklerden oluşan hint fasulyeleri,
Bu tür yemek sunumları ancak dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak yada herhangi bir konuyu vurgulamak amacı ile yapılmış olabilir. Özel yemek sunumlarında her ne kadar şahsi düşünceler ve yaratıcılık vurgusu oluşturulmak istentense de genel itiba ve etik saygı dikkate alınmalıdır diye düşünüyorum. Burada konuya başka bir detay giriyor ve neye göre saygı ve etik kurallar dikkate alınmalı sorusunu akla getiriyor. Dünya Türk Mutfak Kültüründen ibaret değil. Dünyada 194 ülke olduğuna göre bize göre çok yanlış olan bir şey başkalarına göre çok normal olan bir alışkanlık olabilir.
Burada önemli olan amacınız ve hitap etmek istediğiniz topluluk. Hedefiniz doğrultusunda kullanmak istediğiniz araç. Usulüne uygun çalışma ve kullanmak istediğiniz araç'ın (yani yemek çeşidi ve gıda ürünleri) en doğru bir şekilde sergilenerek tanıtılması. Şimdi öncelikte Türk mutfağını dikkate alarak özel yemek sunumlarında olması özellikler ve özel sunum teknikleri hakkında örnekler vermek istiyorum. Burada her şeyi tüm detayları ile anlatmam zor, ama aşçılık mesleğinde en az bir şef olarak 3-4 yılını harcamış olan meslektaşlarım ve ilgili diğer meslek grupları beni anlayacaklardır…
Geleneksel Türk mutfağı, Füzyon mutfağı, Modern Türk mutfağı yemek sunumlarında dikkat edilmesi gereken en önemli sunum teknikleri nelerdir?
Mutfak bir kimliktir. Yemek ise kimliğin içerisinde bulunan ana başlıklar, değerler ve diğer özelliklerdir. Bir yemek sunumu neyi yansıtmalı, neyi yansıtmamalı? Bu makalemdeki amacımda sadece bazı konuları negatif yada pozitif açıdan hatırlatacağım ve bu konuda çalışma yapanlar için doğru olanın yapılmasına kaynak olabilecek dengeleri hatırlatacağım. Bu alanda sorulması gereken sorularI soracağım ki çalışma sahipleri kendi cevaplarını bulabilsinler...
Daha önce kaleme aldığım 2022 dünya restoran trendlerinde üzerine basarak özellikle vurguladığım yemek kimliği profesyonel boyutlarda dikkate alındığında ismi ile birlikte ait olduğu mutfağı anlatır. Ait olduğu coğrafyayı ve dünyada Türk mutfağının daha iyi tanıtılabilmesi amacı ile Yemek Resmi Çekimlerinde dikkat etmemiz gereken konuları sorular ve cevaplar şeklinde, bazılarını’da açıklayıcı bir şekilde yazacağım.
Aşağıdaki maddelere gerçekten kendini verip okuyanlar gerçek cevapları mutlaka bulacaklardır…
Yemek sunumundaki füzyonu oluşturan unsur nedir?
Bir yemek görselinde yansıtılması gereken temalar nelerdir?
Farkındalık oluşturabilecek bir yemek resmi için kaç tema bir araya getirilmelidir?
Bir yemek nasıl çağ'a uygun olur?
Gastronomi'de yeni yemek trendleri dedikleri gerçekte kullanılan ürünlerin kimlik bilgileri olabilirmi?
Yemek sunumunu hazırlarken yeni mutfak akımlarından etkilendiniz mi?
Bir yemek nasıl modern olur?
Gastronomi kültüründe bir yemek resmi ait olduğu mutfağı yansıtmalımı?
İşe yeni başlayanlar için restoranım neden başarısız soruları içerisinde Bir yemek resmi ne kadar gerçek olmalı?
Bir yemek restoran konseptini nasıl yansıtır?
Yemekte kullanılan soslar yemeğin içeriğindemi yoksa yanında ayrı kaplarda’mı?
Çağa uygun yemeğin özellikleri ne olmalı?
Dergide yayınlanacak yemek resimleri için nelere dikkat edilir?
Füzyon yemeğini hazırlarken kaç etkileşimi dikkate alınır?
Yemek tabağı hazırlamanın ölçüsü nedir?
Dikkat çekecek bir yemek resminde kaç obje olmalıdır?
En farklı vegan yemeklerinin görsellerinde ana tema nedir?
Günün şartlarında Modern Türk mutfağı yemek sunumları geçmişi ne şekilde yansıtmalı?
En iyi yemek resimlerinizi hazırlarken nerelerde yayınlanacağına dair kriterleri dikkate alıyormuşsunuz?
Hazırlamış olduğunuz özel yemek sunumu size göre neyi yansıtması gerekiyor?
En iyi yemek sunumları için el kitabı varmı?
Yenilikçi Türk mutfağı şefleri özel yemek sunumlarında Modern Türk mutfağı derken esasında ne demek istiyorlar?
Füzyon yemeğinin ismi füzyon kaynaklarını anımsatıyormu?
Yemek görselinizde kimlerin beğenisini kazanmak istiyorsunuz?
Özel yemek sunumlarındaki tabaklarda yenilmeyen ürünler kullanılıyordu?
Füzyon yemek sunumunun öznesi nedir?
Gastronomi kültürü esasında senin kendi mutfak kültürün olabilirmi?
İyi bir şefin yemek sunumları kendi konseptini yansıtırmı?
Gastronomi trendlerinde yemek sunumları için birleştirilecek ürünlerin listesi varmı?
Modern Türk mutfağı anlayışı orijinal yemek reçetelerinin değişmesine sebep olabilirmi?
Yemeğin tamamlayıcı ürünleri (garnitür) sağlıklı beslenme açısından özne’ye uygunmu?
Gelişen gastronomi standartları yemeğin şeklini hangi ölçüde yada ne kadar değiştirmeli?
Özel yemek sunumlarında gerçeklik ne kadar önemli?
Günün şartlarında Türk mutfağından bir yemek esasında neyi yansıtmalı?
Özel yemek sunumlarının dürüstlük ile bir ilgisi varmı?
Herkesin beğenebileceği bir yemek görseli hazırlamak mümkünmüdür?
Sizce özel yemek sunumunda en ön planda olması gereken nedir?
Koskoca tabaktaki küçücük bir yemek ile insan doyar mı?
Köklü mutfak anlayışı ve lezzet Görsele nasıl yansıtılabilir?
En başarılı Menü mühendisliği ile yemek görsellerinin bir ilgisi varmı?
Meydana getirilecek özel bir yemeğin ürün listesini kim hazırlar?
Sizce yemek sunumu kendi kimliğine uygunmu?
Yemeğin belirtilen ismi yemeğin kimliğine uygunmu?
Özel füzyon yemeğinde en önemli etkileşimin yemeğin ismi ile bir bağlantısı varmı?
Yemek sunumunun arkasında gözüken görsel yemeğin kimlik bilgilerindenmi?
Yemeğin tamamlayıcı unsurları füzyon bileşimine yön verecek kadar önemlimi?
Sokak lezzetleri konusunda yemek görseli fonu ne kadar önemli?
Yemek tabağı Füzyon yemeğinin fiziki şekline göre uygun özellikler taşıyormu?
Özel yemek resimlerinde 2022 dünya gastronomi trendlerinde Modern Türk mutfağı anlayışı neyi yansıtmalı?
Yemeğin gramajı gerçeği yansıtıyormu?
Özel yemek sunumlarında Yemek tabağının ne kadarı boş bırakılmalı?
Yemeğin hazırlanmasında kullanılan pişirme tekniği iddia edilen mutfak kültüründe varmı?
Özel yemek sunumlarınızda hedeflediğiniz kitle nedir?
Peki modern Türk mutfağı ne demek?
Resmi çekilen yemek sunumunda özne olan yemekten daha ön plana çıkmış bir obje varmı?
Yemeğin yanına koyduğunuz tamamlayıcı malzemeleri mutfak biliminde neye göre koydunuz?
Yemek görselinin fonu sademi?
Restoran broşürlerindeki yemekler misafirlerine de aynı şekilde mi servis ediliyor?
Sosyal ağda yada gazetede çıkacak bir yemek resmi arasında fark varmıdır?
Yemek sunumu görsellerinde hangi kitle dikkate alınmalıdır?
Yemeğin içeriğinde kullanılan malzemeler belirtilen coğrafya’da mevcutmu?
Sosyal ağda yayınlacak resimlerde nelere dikkat edilir?
Yemeğin modern olması şekline’mi yoksa lezzetine’mi yansımalı?
Sunumda kullanılan objeler size neyi anımsatıyor?
Yemeğin sunumu restoran konseptinizden özellikler taşıyormu?
Sunumun yapıldığı yemek tabağının kaynak kültürler ile bağlantısı varmı?
Yemek tabağındaki küçük açılış için motifler hangi kültürü anımsatıyor?
Yemek görselinde dikkat çeken kaç adet obje var?
Tabağın şekli sizin için anlatmak istediğiniz misyona uygunmu?
Yemek gramajı ile tabak boyutu uygunmu?
Restoranınızda büyük açılış öncesi Vurgulanmak istenilen mutfak kültürü yemeğin ana öznesinde ne kadar belirtildi?
Web sitesi haberlerinde yayınlanacak özel yemek sunumları için dikkat edilmesi gereken konular varmıdır?
Yemeği sunacağınız tabak yemeğin fiziksel özelliklerine göre uygunmu?
Yenilmeyen ürünlerin yemek tabağına konması ve bir yemek olarak gösterilmesi ne kadar doğru?
Sanırım yukarıdaki sorular özel bir yemek sunumunda dikkate alınması gereken konular hakkında cevapların bulunabilmesi husunda yardımcı olacaktır. Aynı zamanda hiç akıllarına gelmeyen konularıda hatırlayarak çekimlere daha fazla detay ekleyebilecekleri gibi belki de bazı detaylarıda çıkaracaklardır. Özel yemek resimlerinde başarı odaklı sunum hazırlığının yapılması mutlaka önemli.
Ama burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu yada konular nelerdir? Neyi niçin yaptığımızın farkına varabilmek için ana hedeflerimizi belirlemek amacı ile aşağıdaki sorularıda cevaplamanızda fayda var...
Yemek resimleriniz Amacına uygunmu?
İlgili görseller ile Neyi tanıtacaksınız?
Kime ulaşmaya çalışıyorsunuz?
Bu çalışmauıNiçin yapıyorsunuz?
Yemek görselinin Tanıtımından beklentileriniz nedir?
Kimin için yapıyorsunuz?
Kimler için yapıyorsunuz?
Misafir portföyünüzü mi arttırmak istiyorsunuz?
Nerede yayınlanacak?
Özel yemeğinizin kendisinimi tanıtmak istiyorsunuz?
Restoranınızı mı tanıtmak istiyorsunuz?
Şefinizi'mi tanıtmak istiyorsunuz?
Amacınıza Uygun Örnek:
Yemek görselinde yemeği tutan şef'mi ön planda olmalı, yoksa yemek'mi ön planda olmalı yada restoranın logosu'mu? Bu tamamen amacınız ile ilgili bir konu olmakla birlikte cevabını sadece siz verebilirsiniz. Hazırlanması gereken sunum detayları tamamen cevabınız doğrultusunda hazırlanmalıdır.
Sonuç Olarak Füzyon Yemekleriniz İçin Kısa Bir Kaç Bilgi De Vermek İsterim.
Füzyon mutfağı herhangi bir ülkeye veya coğrafyaya ait değildir. Örneğin rusyanın havyarı, malatyanın kayısı’sı ve fransanın permessan peynirinden oluşan bir yemek bir füzyon yemeğidir. Füzyon mutfağı başlı başına kendine has özellikler taşıyan anonim bir mutfaktır. Dünyada hayatın başladığı, medeniyetlerin var olup yok olduğu Anadolu coğrafyası füzyon lezzetleri için biçilmiş kaftandır. Başarılı Türk mutfağı şeflerinin yeniliklere öncülük yaptığı Günümüzde klasik, modern ve moleküler yöntemler ile'de füzyon lezzetleri geliştirilmektedir.
Füzyon mutfağının En büyük özelliği farklı coğrafyalarda yetişen ürünlerin birikim ve birleşiminden ortaya çıkan eski veya yeni lezzetlerdir. Burada sadece ürünlerin birleşimi değil, ürünün hazırlama aşamaları, pişirme teknikleri de füzyon lezzetlerinin oluşumunda etken sebeplerdendir. Bu lezzetlerin bir kısmı zaten var olan yemekler olmakla birlikte uluslararası mutfaklarda başarılı ve araştırmacı şefler tarafından keşfedilmekle birlikte gastronomi dünyasında mutfaklarımızın hanesine yazılmaktadır.
Füzyon mutfağı konulu yemekler yenilikçi ve yaratıcı şeflerimiz tarafından daha önce hiç olmayan yeni lezzetler olarak oluşturulması daha kolaydır. Aynı zamanda bu tür yemeklerde daha doğa görseller yakalanabilir. Füzyon yemeklerinin bir hikayesi vardır. hikayesi olan bir yemek her zaman kazanır. Bu yemek hikayeleri özel yemek sunumlarında yer alması gereken en önemli unsurlardan biridir. Mükemmel bir yemek görseli, medeniyetlerden gelen bir lezzet birikimi ve emeğin hikayesi gündeme taşınmak istediğiniz konunun en kuvvetli destekçileridir.
Ahmet Özdemir
Has Aşçıbaşı & Exc. Chef
Uluslararası Restoran Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönüllü Elçisi