Mutfak Şefi'nin Görevleri Nelerdir?
Otel mutfakları, restoran mutfakları, Fast Food Mutfakları, Catering Mutfakları, Havayolu mutfakları, Gemi Mutfaklar ve endüstriyel mutfaklar belirli bir hiyerarşik düzen ve silsele ile işlemektedir.
Tüm mutfak çeşitlerinde değişmeyen tek şey Mutfak organizasyonu' nun tamamı mutfak şefi' nin insiyatifinde olmasıdır. Günümüzde Otel Mutfağı Organizasyonunda mutfak içerisindeki her mutfak bölümününde bir şefi vardır ve aşçıbaşı yani mutfak şefine bağlıdır.
Burada en detaylı mutfaklardan olan otel mutfaklarının mutfak bölümlerindeki çalışanların oluşturduğu görev ve sorumluluklarından bahsedilmektedir.
Not: Bu çalışmada (Otel Mutfağı Organizasyonu) belirtilen tanımlamalar Uluslararası turizm standartlarına sahip ve yılın 12 ayı hizmet veren beş yıldızlı otel standartları dikkate alınmıştır.
(Aşçıbaşı) Otel işletmesinde Mutfak Şefi'nin Görevleri arasında mutfakta tüm sorumluluğu taşıyan kişiye Mutfak Şefi denir. Mutfak şefinin, mutfağın bütün bölümleri hakkında bilgi ve becerisi olması gerektiği gibi rahat iletişim kurabilen biri olmalıdır. Gastronomi dünyasındaki mutfak çeşitlerindeki her mutfak şefinin görev ve sorumlulukları farklıdır.
Mutfak yönetimindeki en önemli kişi olan Mutfak şefinin sorumlulukları arasında mutfağın idaresi, planlama, örgütleme, yöneltme, etkileme ve kontrol gibi yönetim bilgilerinin de olması zorunludur. Aşçılık mesleğinde devamlı gelişim içerisinde olması gerektiği gibi kendi alanında gastronomi dünyasındaki değişikleri 'de takip etmesi gerekir.
Mutfak şefinin başlıca görevleri:
- Çalışacak olduğu mutfak personellerini seçmek,
- Mutfak personellerinin çalışma programlarını yapmak,
- Mutfak çalışanlarının haftalık ve yıllık izinlerini düzenlemek,
- Mutfak ile işletmenin diğer bölümleri arasındaki iletişimi sağlamak,
- Mutfağın ihtiyaç duyduğu malzemelerin siparişini vermek,
- Menü çeşitlerini düzenlemek,
- Yeni yemek reçetelerini oluşturmak,
- Mutfak hijyen kurallarının eksiksiz uygulanmasını sağlamak,
- İşletmede bulunan yemek ile ilgili organizasyonları kontrol etmek,
- Mutfakta hijyen kurallarının eksiksiz uygulanmasını sağlamak.
- İşletmenin diğer bölümleri ile mutfak arasındaki diyalogları yürütmek,
- Sürekli olarak yenilikleri takip etmek ve kendisini yenilemek.
Otel Mutfağı Organizasyonunda otelin büyüklüğü, hizmet alanları, oda sayısı ve özelliklerine göre mutfak şefinin görevleri artabilir yada çoğalabilir. Belirtilenler 5 nisan 2021 de wikipedia ansiklopedisine kaydettiklerimdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder