30 Ocak 2022 Pazar

Alakart Mutfağı Şefinin Görevleri Nelerdir?

 Alakart Mutfağı Şefinin Görevleri Nelerdir?


Otel mutfağı organizasyonunda sos şefine bağlıdır. Sos şefinin olmadığı zamanlarda ve gerektiğinde aşçıbaşı ile bağlantı kurabilir (özel organizasyonlar). Gün içerisinde otel misafirlerinin alakart restoran ve oda servisi için talep ettikleri tüm yemek çeşitlerini hazırlanmasını sağlamakla görevlidir.

Yanında çalışanlar; Alakart Aşçıları, Alakart Yardımcıları, Alakart Çırakları olarak sayıları değişiklik gösterir (otel misafir sayısı bir etkendir). Alakart ustaları; ızgaracılar, salatacılar, dekorcular, tatlı ve meyve tabağı ustaları olabilir. 

Alakart mutfağı olduğu için bir ustanın bir kaç bölümde tecrübe sahibi olduğu çok fazla rastlanılan bir durumdur. Bu otel yönetiminin personel yönetimi ile ilgili prensiplerinden kaynaklanabilir.

Alakart Mutfağı Şefi ana mutfakta bulunan alakart mutfağında ve otel içerisinde bulunan diğer alakart mutfaklarda yetkilidir (örnek; Türk mutfağı, İtalyan mutfağı, Asya mutfağı). Tüm alakart mutfakların çalışma düzeni, yemek menüleri, günün menüleri gibi detaylar sorumluluğundadır. 

Alakart mutfaklardaki görevleri arasında bazen özel içeceklerin hazırlanması da yer alabilir (Şarap ve peynir sunumu, havyar tabağı). Bazı otel mutfaklarında ızgaracı Alakart Mutfağı Şefi' ne başlı olarak çalışır. Bu hiyerarşik düzen otel oda sayısına göre mutfak şefinin insiyatifinde olan bir durumdur.

Not: sezonluk çalışan otellerde havuz bar, plaj bar, snack bar gibi mutfak çeşitlerinin de şefidir. Bazı otellerde alakart mutfakların sayısı otelin hizmet vermiş olduğu açık ve kapalı alanlar 'a göre fazlalık gösterebilir.

Not: 
Bu çalışmada (Otel Mutfağı Organizasyonu) belirtilen tanımlamalar Uluslararası turizm standartlarına sahip ve yılın 12 ayı hizmet veren beş yıldızlı otel standartları dikkate alınmıştır. 

Otelin büyüklüğü, hizmet alanları, oda sayısı ve özelliklerine göre Alakart Mutfağı Şefinin Görevleri artabilir yada çoğalabilir. Belirtilenler 5 nisan 2021 de wikipedia ansiklopedisine kaydettiklerimdir.

Soğuk Diyet Aşçısının Görevleri

 


Soğuk Diyet Aşçısının Görevleri

Soğuk Diyet Aşçısı tamamen otel işletmesinin Misafir memnuniyeti ve insan sağlığı odaklı hizmet prensiplerinden kaynaklanır. Misafirlerinin her türlü konfor ve sağlık hizmetinin düşünüldüğü uluslararası turizm standartlarına sahip beş yıldızlı otel mutfaklarında özel ilgi gerektiren otel misafirlerine soğuk yiyecekler hazırlayarak hizmet verir.

Soğuk Diyet Aşçısı kendi mutfak bölüm şefine bağlı olarak çalışır ve gerektiğinde yanlış anlamaların olmaması için yüz yüze (karşı karşıya) otel doktoru, diyetisyen veya özel yemek talep eden otel misafiri ile görüşebilir..

Adeta bir doktor titizliğinde çalışan Soğuk Diyet Aşçısı gerek misafirin istemiş olduğu soğuk diyet yemeklerden, gerekse doktor tavsiyesi dikkate alınarak yapılması gereken yiyecekler ile sorumludur.

Uzmanlık alanında olan yiyecek ve içecekler; standart dışı zeytinyağlılar, özel pişirme teknikleri ile hazırlanan sebze yemekleri, soğuk çorbalar, bitkisel soğuk çaylar, hoşaflar ve istenilen ölçülerde ve istenilen standart 'a göre diğer yiyecek ve içecekler olabilir. Ana mutfağın soğuk bölümünde çalışan ve tüm bu talepleri karşılayan aşçıya Soğuk Diyet Aşçısı denir

Not: Bu mutfak kadrosu her beş yıldızlı otelde bulunmayabilir. Bazı otel işletmelerinde bu görev daha becerikli ve bilgili soğuk, sıcak ve tatlı yiyeceklerde maharet sahibi sadece bir usta' ya da verilebilir.

Not: 
Bu çalışmada (Otel Mutfağı Organizasyonu) belirtilen tanımlamalar Uluslararası turizm standartlarına sahip ve yılın 12 ayı hizmet veren beş yıldızlı otel standartları dikkate alınmıştır. 

Otelin büyüklüğü, hizmet alanları, oda sayısı ve özelliklerine göre Soğuk Diyet Aşçısının Görevleri artabilir yada çoğalabilir. Belirtilenler 5 nisan 2021 de wikipedia ansiklopedisine kaydettiklerimdir.

Kasaphane Şefinin Görevleri Nelerdir?

 


Kasaphane Şefinin Görevleri Nelerdir?

Otel mutfağı organizasyonunda bulunan mutfak bölümlerinin şefleri ile sıkı diyalog içerisindedir ve mutfak şefine (aşçıbaşı) bağlıdır. Otel yönetimi ve mutfak şefinin kararları doğrultusunda günlük ve haftalık çalışmanın işleyişi hakkında yazılı raporlar verir. Yanında çalışan ve sorumluluğunda bulunan; Kasap Ustaları (etçi, karkasçı, kıymacı, kemikçi, kuzucu v.b) Kasap Yardımcıları, Kasap Çırakları' nın iş bölümlerini yapmakla ve hal, hareket, temizlik ve disiplinlerinden de sorumludur.

Ana mutfak bölümünde diğer kısım şefleri gibi açık büfelerde sorumlu olmadığı gibi otel misafirleri ile pek fazla yüz yüze gelmezler. Çok fazla oda sayısına sahip olan beş yıldızlı oteller kilo ile az miktarda et almazlar. Genelde küçük baş hayvanlar ve büyük baş hayvanlar karkas et şeklinde gelir (Derisi soyulmuş, sakatatları alınmış ve bütün olarak). Etlerin düzgün bir şekilde çıkarılması için (biftek, bonfile, antrikot, pirzola, flank steak, t-bone steak, brisket v.b.) kasaphane de bulunan kasap ustalarını yönlendir.

Mutfağa gelen kanatlı hayvanlar da dahil olmak üzere karkas etlerin aşçılar tarafından en uygun şekilde çıkarıldığını kontrol eder. Kasaphane de bulunan; dondurucular, derin dondurucular, dinlenme dolabı, soğuk hava dolapları, günlük et dolaplarına işlenen etlerin kitabına uygun olarak depolanmasını sağlar. Alakart restoranlarında bulunduğu 1000 kişilik bir otelde özel organizasyon yemeklerinide dikkate aldığımızda günde 500 kg. 'ın üzerinde et işlenir.

Kasaphane mutfağı şefi işlenen tüm etlerin hangi dolapta ne kadar olduğu ve günlük kullanımlar gibi istatistik verilerini tutar. En az 3 gün sonrasını düşünerek gerekli olan siparişleri mutfak şefine onaylatır. (Gelen her etin gerekli yumuşaklığa sahip olması için en az 24 saat dinlendirilmesi gerekir) Kasaphane şefinin sorumluluğunda Bazı etler istenen soğukluk derecelerinde çok daha uzun sürelerde dinlendirilirler (örnek; yaşlandırılmış steak & Dry Aged)

Not: 
Bu çalışmada (Otel Mutfağı Organizasyonu) belirtilen tanımlamalar Uluslararası turizm standartlarına sahip ve yılın 12 ayı hizmet veren beş yıldızlı otel standartları dikkate alınmıştır. 

Otelin büyüklüğü, hizmet alanları, oda sayısı ve özelliklerine göre Kasaphane Şefinin Görevleri artabilir yada çoğalabilir. Belirtilenler 5 nisan 2021 de wikipedia ansiklopedisine kaydettiklerimdir.

27 Ocak 2022 Perşembe

Uluslararası Mutfaklardan Özel Yemek Sunumları

 Uluslararası Yemek Sunumları


Uluslararası mutfaklarda özel yemek sunumları ayrı bir zanaatkarlık isteyen alandır. Dünyanın bilinen mutfaklarından Türk mutfağı, İtalyan mutfağı, Fransız mutfağı, Asya mutfağı, Rus mutfağı, Hindistan ve Japon mutfağı kendi alanlarında ki alakart mutfaklar konseptinde farklı sunum tekniklerine sahiptir.

İşte Uluslararası Mutfaklardan Özel Yemek Sunumlarımız...

Günümüzde dünyada Türk mutfağı son 10 yıldan bu yana başarılı Türk mutfağı şefleri sayesinde geliştirmiş olduğumuz yeni sunum tarzı ve pişirme teknikleri ile kendisine çok daha büyük bir yer edindiği gibi 2022 yemek trendlerinde öncelikli yerini almıştır.

Uluslararası gastronomide Türk mutfağı 2022 restoran trendlerinde de hizmet kalitesini ve sunum tekniklerini geliştirmeye devam edeceği gibi şahsi araştırmalarıma göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde en ünlü dünya mutfakları arasında ilk 3’ün içerisinde olacaktır.

Dünya gastronomi araştırmalarında en köklü geçmişe sahip olan geleneksel Türk mutfağı, Osmanlı saray mutfağının da etkileri ile sahip olduğu coğrafya özellikleri dikkate alındığında en önemli füzyon mutfaklarından da birisidir.

Uluslararası 2022 restoran trendlerinde en beğenilen restoran konsept çeşitlerinden olan; rafine mutfaklar, avangard restoranlar, Haute Cuisine restoran, Fine Dining restoranlar, birinci sınıf restoranlar, Flame Cuisine, orta sınıf restoranlar ve En İyi Steak Restoranlarında (yüksek restoran konseptleri) Türk mutfağı yemekleri yer almaya başlamıştır.

Uluslararası gurmeler ve lezzet severler tarafından zenginliği ile kaleme alınan Türk mutfağı aynı zaman da dünyaca ünlü şefler tarafından en iyi restoranlarda günün menüsü olarak restoran misafirlerine sunulmaktadır. 

İlgili yemek sunumları hakkında notum:

Uluslararası mutfaklardan aşağıda örnek olarak sunduğum yemek resimleri Hizmet Alanlarım içerisinde bulunan Mutfak Danışmanlığı, Menü Danışmanlığı ve Restoran Danışmanlığı çalışmalarımda tarafım ve farklı zamanlarda, farklı restoran ve konaklama işletmelerinde yanımda çalışan personellerim tarafından yapılmıştır. 

Uluslararası Gastronomi Danışmanlığımda sunduğum yemek fotoğrafları Restoran Konsept Tasarımlarına göre profesyonel çekimler "olmadığı" gibi mevcut şartlarda ve mevcut imkanlar dahilinde tarafım yada personellerim tarafından resmedilmiştir.


26 Ocak 2022 Çarşamba

Why Is My Restaurant Failing? Why Is My Job Bad?

 


Why Is My Restaurant Failing? Why Is My Job Bad?

Culinary training is one of the indispensable trainings for restaurant businesses today. In this regard, the subject of guest satisfaction-oriented trainings in restaurant management is a separate topic. Because today, there are restaurants with many different concepts.

According to New Food Trends and Restaurant Trends in Gastronomy in 2022, every food and beverage business in the sector should receive the vocational training they need according to their own restaurant concept. Vocational training, which is needed by both service personnel and kitchen personnel in some restaurants, is among the new trends.

Some of the most common questions in many restaurant businesses are as follows;

  • My turnovers are good but why am I not making a profit?
  • Why do revenues not cover expenses?
  • Why don't people choose my restaurant,
  • What kind of cook should I hire?
  • Why am I not a wanted restaurant?
  • Why are so many personnel changing?
  • Why do cooks quit?
  • Why do I get so many complaints?
  • What should I do to earn money?
  • Why don't my staff show dedication?
  • Why can't I listen to my staff?
  • Why is my restaurant failing?
  • Why don't guests come to my restaurant?
  • How do I make money in my restaurant?
  • Why can't I make money at my restaurant?
  • Why is my food not liked?

The question employers never ask themselves in many restaurant businesses

Why am I doing so well at my restaurant?

Especially after the Small Opening "Small Opening" program, the restaurant establishments that work for the Grand Opening "Grand Opening" program are almost testing their guests. Relevant restaurant managements are trying to Why Is My Restaurant Failing have the Best Restaurants in the City while investigating the criteria among the Reasons for Guests to Prefer Restaurants.

Restaurant managers, who try to accept guests by forgetting the limits of their infrastructure, relying on the features of both Menu Designs and Restaurant Concept Varieties, without taking into account their kitchen training and service department training, are not aware that they are drifting towards an abyss in reality...

The energy spent personally by the kitchen chefs working with devotion on Kitchen Planning and the Relationship of the Main Kitchen with Other Departments is not sustainable, and as soon as the kitchen organization, which is not supported in the restaurant management circular, reaches a certain limit, it will be reflected in the Questionnaire and Forms and the business will lose guests.

Although the officials in the current Restaurant Management will realize that they have made one of the most common mistakes when opening a restaurant in order to become a permanent restaurant owner, after the return of their guests after the grand opening, the dismissal of the chefs they see as unsuccessful will not be a salvation to get things right, and it will also bring new problems.

Although such problems, especially in the chain Marka Restaurants, are reflected in all the restaurants of the chain and come to the central management within 3-4 months and are determined by the necessary restaurant consultants and operator blindness specialists, there is still time for success-oriented treatment.

What Should I Consider When Opening a New Restaurant Now, in which training areas should I get consultancy? I will ask some questions below for those who say what should I do for sure success in gastronomy and my own restaurant concept;

  • I wonder if some of your thoughts - no, it's not like that! Kitchen chefs who say "Boss" don't suit you?
  • I wonder if you think you are knowledgeable because you are authorized?
  • Do you think you have A la Carte Kitchen features?
  • What is the difference between a sarcastic kitchen chef and an academic kitchen chef?



  • Do you interfere with the Kitchen Organization made by the Chef?
  • Have you ever needed a Culinary Education suitable for your concept?
  • Have you ever tested the accuracy of Kitchen Planning'?
  • Is it difficult to get along with experienced and sarcastic kitchen chefs'?



  • What Does Small Opening Mean?Do you have experience with Dry Aged & Steakhouse criteria?
  • Do you believe that you can do anything by command?
  • Do you have the best Steak Restaurant infrastructure?
  • What studies have you done on Efficiency in Kitchen Management recently? What are your criteria as to whether it is necessary or not?



  • What changes have you made in the most recent Restaurant Management Circular?
  • Have you ever intervened in Kitchen Management when necessary?
  • Do you want to work with kitchen chefs who say that everything you say is understood, sir?
  • How much time do you spend on Restaurant Management Reports each day?



  • Have you ever had the thought that the Organization Chart of the Food & Beverage Department, one of your related departments, is not appropriate?
  • Are knowledgeable chefs asking for too much salary?
  • Cost-Cost Calculations in Current Budget Restaurant Management
  • Are there workflow task files for Kitchen Staff working in existing Kitchen Departments?



  • Are you sure that the Hygiene Rules are applied in your existing kitchen types?
  • Have you ever made an analysis with the kitchen staff Why Is My Job Bad about the adequacy of the Kitchen Units in your kitchen departments?
  • Have you requested a report from your employees on the adequacy or inadequacy of the Cooking Equipment in the kitchen department?
  • Do your kitchen staff have the necessary experience to work in the show kitchen?



  • Do your kitchen staff have HACCP training certificates?
  • Does the phenomenon of the kitchen chef make the food more delicious'?
  • Is your kitchen chef a popular chef or a knowledgeable chef?
  • Are you sure that your kitchen chef has the capacity to do Kitchen Organization?



  • Have you requested Special Cooking Sauces for your business from your kitchen chefs? Do you believe this is necessary?
  • Do you think that sufficient Schedules and Minutes have been prepared for your personnel?
  • Do you believe you can achieve success with popular chefs?
  • Have you had a study on the Characteristics of Kitchen Staff according to your restaurant business?



  • Has anyone ever complained about the Kitchen Design of your restaurant business?
  • Do you have a show kitchen at the restaurant?
  • How many separate documents do you use for Pickup Processes in restaurant management?
  • Do you think the Restaurant Management has control over everything?



  • When was the last time you did research on the latest trend Kitchen Trends?
  • How many separate tracking processes do you use for Storage Operations in stock management?
  • Does the chef's popularity affect guest satisfaction?
  • Do you think there are enough Knives in the show kitchen?



  • As a management, have you paid your staff salaries for the last 3 months on time?
  • As management, can your staff use their weekly leaves without any problems?
  • As the management, how many of your last staff members have you asked about their problems in their private life?
  • Can you spot the difference between being authoritative and being knowledgeable?

Within the Restaurant Concept Types;

Refined restaurant, mid-range restaurant, Avangard restaurant, high-end restaurant, Elegant restaurant, artisan restaurant, Haute Cuisine, high-class restaurant in the business center, Fine Dining restaurant, fish restaurant by the sea, Flame Cuisine, meat restaurant in the forest, Casual Dining restaurant, local restaurant, Best Steak Restaurants and even more restaurant managers with many restaurant concepts…

Now, if you answer these questions honestly, you will find the answer to how well you control your restaurant business. Of course, one cannot lie to himself, when you look in the mirror, the truth yells at your face.

Restaurant managers, who think that success does not belong to individuals and is shared within a team mentality, are always the managers who have received the most appreciation in guest satisfaction.

Success in restaurant management is sometimes;

  • In the natural taste of a cook,
  • In the sincere smile of a busboy,
  • In the dedication of your employees,
  • When you are a taste stop,
  • In the population of the restaurant owner,
  • In your restaurant decoration,
  • At your restaurant location,
  • In the presentation of your special meal,
  • In the freshness of your local products…

And there may be many objects and behaviors that you do not know yet. But this success is not only hidden in one person or a product, but the fusion and accumulation of all of them ensured success. For this reason, instead of looking for reasons by worrying and worrying only when your business is bad, try to protect your values ??when your business is good and to discover why your business is good.

For more detailed information on the subject and to receive consultancy within my service areas, you can contact me through my contact information.

What Does Small Opening Mean?


Restoranım Neden Başarısız? İşlerim Neden Kötü?

 


Restoranım Neden Başarısız? İşlerim Neden Kötü?


Mutfak eğitimleri günümüzde restoran işletmeleri için alınması gereken vazgeçilmez eğitimlerden birdir. Bu konuda restoran işletmeciliğinde misafir memnuniyeti odaklı eğitimlerin konusu ise ayrı bir başlık. Çünkü günümüzde bir çok farklı konsepte sahip restoranlar mevcut.


Gastronomide 2022'de Yeni Yemek Trendleri ve Restoran Trendlerine göre sektörün her yiyecek ve içecek işletmesi kendi restoran konseptine göre ihtiyaç duyduğu mesleki eğitimleri almalıdır.  Bazı restoranlarda hem servis personelinin hem de mutfak personellerinin ihtiyacı olan mesleki eğitimler yeni trendler arasında.


Bir Çok Restoran İşletmesinde En Çok Sorulan Sorulardan Bazıları aşağıdaki gibidir;


Cirolarım iyi ama neden kar edemiyorum?

Gelirler neden giderleri karşılamıyor?

İnsanlar neden restoranımı tercih etmiyor,

Nasıl bir aşçı çalıştırmalıyım?

Neden aranılan bir restoran değilim?

Neden çok personel değişiyor?

Niye aşçılar işi bırakıyor?

Niye çok şikayet alıyorum?

Para kazanmak için neler yapmalıyım?

Personellerim neden özveri göstermiyor?

Personellerime niye sözümü dinletemiyorum?

Acaba Restoranım neden başarısız, işlerim neden kötü?

Restoranıma niye misafir gelmiyor?

Restoranımda nasıl para kazanırım?

Restoranımda neden para kazanamıyorum?

Yemeklerim neden beğenilmiyor?


Bir Çok Restoran İşletmesinde İşverenlerin Kendilerine “Hiç Sormadığı Soru” Nedir?


"Restoranımda işlerim neden çok iyi?"


Özellikle Küçük Açılış “Small Opening” programının ardından Büyük Açılış “Grand Opening” programı için çalışmalar yapan restoran işletmeleri adeta bir imtihan edası ile misafirlerinin üzerine titremektedirler. İlgili restoran yönetimleri Misafirlerin Restoranları Tercih Etme Sebepleri arasındaki kriterleri araştırırken bir yandan da Şehrin En İyi Restoranlarına Sahip olma çabası içerisindeler.


Gerek Menü Tasarımları gerek se Restoran Konsept Çeşitlerinin özelliklerine güvenerek mutfak eğitimleri ve servis departmanı eğitimlerini dikkate almadan, alt yapısının sınırlarını unutarak misafir kabul etme çabası içerisinde olan restoran yöneticileri gerçekte bir uçuruma doğru sürüklendiklerinin farkında değiller…


Özveri ile çalışan mutfak şeflerinin Mutfak Planlanması ve Ana Mutfağın Diğer Bölümlerle İlişkisi üzerinde kişisel olarak harcadıkları enerji sürdürülebilir olmadığı gibi restoran yönetim sirkülerinde desteklenmeyen mutfak organizasyonu belirli bir sınıra dayandığı anda Anket ve Formlar’a yansıyacak ve işletme misafir kaybına uğrayacak.


Restoranım Neden Başarısız, İşlerim Neden Kötü Acaba?


Mevcut Restoran Yönetiminde bulunan yetkililer Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Restoran Açarken En Çok Yapılan Hatalardan birine düştüklerini büyük açılıştan sonra gelen misafirlerinin geri dönüşlerinde fark edecek olsalar da başarısız gördükleri şeflerin işlerine son vermeleri işlerin yoluna girmesi için kurtuluşları olmadığı gibi yeni problemleri de beraberinde getirecek.


Özellikle zincir Marka Restoran’larda yaşanan bu tür aksaklıklar zincirin tüm restoranlarına yansıyarak merkez yönetime gelmesi 3-4 aylık bir zaman içerisinde gerçekleşerek gerekli restoran danışmanları ve işletmeci körlüğü uzmanları tarafından tespit edilse de başarı odaklı tedavi için halen zaman mevcuttur.


Şimdi Yeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim, hangi eğitim alanlarında danışmanlık almalıyım?  Gastronomide ve kendi restoran konseptimde Kesin Başarı İçin neler yapmalıyım diyenler için aşağıda bazı sorular soracağım;


Acaba bazı düşüncelerinize -hayır o öyle olmaz! Patron Diyen mutfak şefleri size uymaz mı?

Acaba yetkili olduğunuz için bilgili olduğunuzu da düşünüyor olabilirmi' siniz?

Acaba Alakart Mutfak özelliklerine sahip olduğunuzu düşünüyormu' sunuz?

Alaylı bir mutfak şefi ile akademisyen bir mutfak şefi arasında ne fark vardır?



Aşçıbaşı’nın yapmış olduğu Mutfak Organizasyonu’na müdahale ediyormusunuz?

Bu güne kadar konseptinize uygun Mutfak Eğitimi alma gereksiniminiz oldumu?

Bu güne kadar Mutfak Planlamasının doğruluğunu hiç test ettiniz' mi?

Deneyimli ve alaylı mutfak şefleri ile anlaşmak zor' mu?



Dry Aged & Steakhouse kriterleri hakkında deneyim sahibimisiniz?

Emrederek her şeyi yapabileceğinize inanıyor' musunuz?

En iyi Steak Restoranı altyapısına hakim' misiniz? 

En son Mutfak Yönetiminde Verimlilik konusunda hangi çalışmaları yaptınız? Gerekliliği yada gereksizliği konusunda kriterleriniz nelerdir?



En son Restoran Yönetim Sirküleri içerisinde hangi değişiklikleri yaptınız?

Gerektiğinde Mutfak Yönetimine müdahale ettiğiniz zamanlar oldumu?

Her dediğinizi anlaşıldı efendim diyen mutfak şefleri ile mi çalışmak istersiniz?

Her gün Restoran Yönetim Raporları için ne kadar vakit ayırıyorsunuz



İlgili departmanlarınızdan olan Yiyecek–İçecek Departmanı Organizasyon Şeması’nın uygun olmadığı hakkında düşünceye kapıldığınız zamanlar oldumu?

Konuya vakıf bilgili şefler restoran bütçesine göre çok mu maaş istiyor?

Mevcut bütçe Restoran Yönetiminde Cost-Maliyet Hesapları

Mevcut Mutfak Bölümlerinde çalışan Mutfak Görevlilerinin iş akışı görev dosyaları mevcut' mu?



Mevcut mutfak çeşitlerinizde Hijyen Kurallarının uygulandığından eminmisiniz?

Mutfak bölümlerinizdeki Mutfak Ünitelerinin yeterliliği hakkında mutfak çalışanları ile hiç analiz yaptınız' mı?

Mutfak bölümünde Pişirme Ekipmanlarının yeterliliği yada yetersizliği konusunda çalışanlarınızdan rapor istediniz' mi?

Mutfak personelleriniz Şov mutfağında çalışmak için gerekli deneyime sahip' mi?



Mutfak personellerinizin HACCP hakkında eğitin sertifikaları var' mı?

Mutfak şefinin fenomen olması yemekleri daha lezzetli hale getirir' mi?

Mutfak şefiniz popüler bir şef mi yoksa alanında bilgili bir şef' mi?

Mutfak şefinizin Mutfak Organizasyonu yapabilecek kapasite de olduğuna eminmisiniz?



Mutfak şeflerinizden işletmenize Özel Yemek Sosları istediniz' mi? Buna gerek olduğuna inanıyormusunuz?

Personelleriniz için yeterli Çizelge ve Tutanakların düzenlendiğini düşünüyormusunuz?

Popüler şefler ile başarıyı yakalayabileceğinize inanıyormusunuz?

Restoran işletmenize göre Mutfak Çalışanlarının Özellikleri hakkında bir çalışmanız oldumu?



Restoran işletmenizin Mutfak Tasarımını bu güne kadar şikayet eden oldu' mu?

Restoran işletmesinde Şov mutfağınız mevcut' mu?

Restoran yönetiminde Teslim Alma İşlemleri kaç ayrı evrak kullanıyorsunuz?

Restoran Yönetiminin her şeye hakim olduğunu düşünüyor' musunuz?



Son trend Mutfak Akımları hakkında en son ne zaman araştırma yaptınız?

Stok yönetiminde Depolama İşlemleri için kaç ayrı takip işlemi kullanıyorsunuz?

Şefin popüler olması misafir memnuniyetini etkiler' mi?

Şov mutfağında yeterli Bıçak Çeşitleri’nin olduğunu düşünüyormusunuz?



Yönetim olarak En son 3 ay personel maaşlarını zamanında ödediniz' mi?

Yönetim olarak Personelleriniz haftalık izinlerini sorunsuz kullanabiliyor mu?

Yönetim olarak En son kaç personelinize özel hayatındaki sorunlarını sordunuz?

Yetkili olmak ile bilgili olmak arasındaki farkı fark edebiliyor' musunuz?


Farklı Restoran Konsept Çeşitleri içerisinde;


Uluslararası Restoran Ve Mutfak Danışmanı Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönüllü Elçisi


Rafine restoran, orta sınıf restoran, Avangard restoran, yüksek restoran, Elegant restoran, esnaf lokantası, Haute Cuisine, iş merkezinde üst sınıf restoran, Fine Dining restoran, deniz kenarında balık restoranı, Flame Cuisine, orman içerisinde et restoranı, Casual Dining restoran, yöresel restoran, En İyi Steak Restoranları ve dahasın da bir çok restoran konseptine sahip restoran yöneticileri…


Şimdi bu soruların cevabını dürüst bir şekilde kendinize verdiğiniz takdirde restoran işletmenize ne kadar hakim olduğunuzun da cevabını bulmuş olacaksınız. Tabiki insan kendine yalan söyleyemez, aynaya bakınca gerçek bağırır yüzünüze…


Başarının kişilere ait olmadığı gibi gerektiğinde organizasyon anlaşma metni ile işletmesini koruyan bir ekip zihniyeti içerisinde paylaşıldığını düşünen restoran yöneticileri her zaman misafir memnuniyetinde en fazla takdiri almış olan yöneticilerdir.


Restoran İşletmeciliğinde Başarı Yada Başarısızlık Bazen Aşağıdaki Sorularda Gizli Kalmış Olabilir...


Bir aşçının elindeki doğal lezzette,

Bir kominin samimi gülümsemesinde,

Çalışanlarınızın göstermiş olduğu özveride,

Lezzet durağı olmanızda,

Restoran sahibinin nüfusunda,

Restoranınızın dekorasyonunuzda,

Restoranınızın konumunda,

Size has özel yemeğinizin sunumunda,

Yöresel ürünlerinizin tazeliğinde…


---Ve daha bilmediğiniz bir çok nesne ve davranışlarda olabilir. Ama bu başarı sadece bir kişide yada bir üründe saklı olmadığı gibi tamamının birleştiği füzyon ve birikim başarıyı sağlamıştır. Bunun için sadece işleriniz kötüye gittiği zaman endişe ve telaşa kapılarak sebeplerini araştırmak yerine işleriniz iyi iken değerlerinize sahip çıkmayı ve işlerinizin hangi sebeplerden dolayı iyi olduğunu keşfetmeye çalışınız…


*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***


Ahmet Özdemir

Has Aşçıbaşı & Exc. Chef

Uluslararası Restoran Ve Mutfak Danışmanı

Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönüllü Elçisi


IFrame


Uluslararası Restoran Ve Mutfak Danışmanı Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönüllü Elçisi


25 Ocak 2022 Salı

Küçük Açılış “Small Opening” Ne Demektir?

 


Küçük Açılış “Small Opening” Ne Demektir?


Restoran işletmeleri genelde inşaat aşamasından çıktıktan sonra işletmeciler tarafından bir an öne misafir kabul etme çabası içerisine girerler. Mutfak ve servis ünitelerinin denenmesi, gaz kontrolleri, elektrik tesisatlarının son kontrolleri yapılırken bazı işletmeler misafir kabul ederler. Esasında bu kesinlikle doğru bir teori olmadığı gibi restoranın ilk misafirleri genelde hayal kırıklığı ile uğurlanırlar.


Uluslararası gastronomi danışmanlığımda hizmet alanlarım içerisinde kırmızı çizgilerimden biri ve en önemli konuların başında küçük açılış yapılmadan hiç kimseye “çomaç” bile vermem…


Küçük açılış kelimesine yani “small opening” genelde Avrupa ülkeleri ve birleşik devletleri eyaletlerinde karşılaşma ihtimaliniz yüksektir.


Türkiyede bu alışkanlığı belki marka restoranlarda, örnek restoranlarda yada profesyonel yaklaşımlar sonucu açılan restoranlarda görebilirsiniz. Ama 2022 dünya restoran trendlerini dikkate aldığımızda  bundan sonra daha sık karşılaşacağımıza inanıyorum.


What Does Small Opening Mean?


Peki 2022 yeni restoran trendlerinde uygulanan Küçük açılış yani “small opening” ne demektir?


Yeni restoranımıza gelirken serviste hatalarımız olabileceğini göz önünde bulundurunuz,

Restoran işletmemizde verdiğiniz siparişlerde gecikmeler olabilir,

Yeni Restoran menümüzde tercih edeceğiniz yemekleri beğenmeyebilirsiniz,

Servis ve mutfak personellerimizin hizmette kusurları olabilir,

Daha 4/4 lük bir hizmetimiz olmadığını dikkate alınız,

Sizin için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız,

Restoran sistemiz de çıkabilecek hataları kontrol ediyoruz,

Yeni menü çeşitlerimizde istedikleriniz olmayabilir,

Daha iyisini yapabilmek için elimizden geleni yapacağız,

Her türlü hatamız için özür dileriz, bir dahaki sefere olmayacak….


---olumsuzluklar karşısında benzer kelimelerden oluşan cümleler ile karşılaşacaksınız. Bu da normaldir. yani restoranın ilk hizmet verdiği kişiler olduğunuz için Küçük açılış “small opening” yapıldığını bile bile o restorana gidiyorsunuz yada bizi bu şekilde tercih ettiniz, bunlara da hazırlıklı olunuz.


Evet En Başarılı Restoranlardan olma yolunda ilerliyoruz.. Bize yemek için çok önemli misafirlerinizi bir süre getirmeyiniz ve bizi kendiniz deneyiniz. Almış olduğunuz hizmet karşısında düşüncelerinizi lütfen anketlerimize yansıtınız ki bunları dikkate alarak hatalarımızı düzeltelim ve sizlere daha iyi hizmet edebilelim…


Küçük açılış yani “small opening” ne zaman yapılır?


Restoran yönetimi Şehrin En İyi Restoranları arasına girebilmek ve şehirde Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin kendileri hakkındaki negatif durumlarda ilk intibayı -0- a düşürebilmek amacı ile bu sistemi benimsemişlerdir. 


-evet benim hatam olabilir ama ben zaten Küçük açılış yani “small opening” yapıyorum. Bunu da misafir memnuniyeti açısından daha rahat söyleyebilmek amacı ile Küçük açılış yani “small opening” kelimeleri restoran tanıtımlarında yer alır ve insanlar bunu bilerek gelirler. Ayrıca restoran girişinde veya misafirlerin görebileceği bir yerde çok abartılı olmamak kaydı ile 1 metreye 30 cm ebatında bir afiş asılarak görünmesi sağlanır.


Küçük açılış yani “small opening” ne kadar zaman devam eder?


Profesyonel restoran yönetiminin kararları doğrultusunda 4 hafta ila 8 hafta arasında değişiklikler gösterebilir. Burada sürenin kısalığı ya da uzunluğu mutfak eğitiminin ve servis personellerinin ustalık seviyelerindeki çabaları ile ilgilidir. Genelde Avrupa ve amerikada işin hızlı saatlerinde part-time personeller çalıştığı için bu süre de ideal zamanlama 6 hafta gibi olabilir.


Restoran işletmeleri için Küçük açılış yani “small opening” de en çok dikkat etmeleri gereken hususlar nelerdir?


Servis personellerinin konuşmaları,

Misafire karşı net ve kısa cevaplar,

Misafir taleplerine esnetilebilir uygulamalar,

Restoranın ses düzeni,

Restoranın ışıklandırması,

Yemek kalitesi,

Menüde belirtilen yemeklere asla “yok” dememek,

Mutfakta yada servis barda Biten bir ürün kodu “86” dır. (profesyonel restoranlarda "ürün bitti" denmez)

Biten ürünleri anında ilgili personellere “86” olarak bildirmek,

Yemeklerin pişme süreleri,

Yemeklerin yanında sunular garnitürlerin kalitesi,

Fiyat politikası,

Misafire ikramlar,

Restoranda bulunan hijyen koşulları,

Tuvaletlerin temizliği,

Servis esnasında gürültünün en az seviyede olması,

Yemeklerin sıcaklığı

Yeni Restoran konsept çeşitlerine göre uygun davranışlar,


Daha sonrasında ise geri dönüşler pozitif oranda düzeltildikten sonra büyük açılış yolunda en önemli misafirlerinizi ağırlayabileceğiniz Ziyafet Menüleri Ve Protokol Hizmetleri, Aktivite & Banquet yemekleri restoran işletmesini beklemektedir. Tabiki bütün bunlar Restoran Yönetim Sirkülerinde gereli değişiklikler yapıldıktan sonra....


*** Yukarıdaki Yazı içeriğinde etiketlenerek belirtilmiş olan konular ile ilgili alanlarda daha fazla bilgi ve gastronomi danışmanlığı hususunda hizmet alanlarım içerisinde bulunan başlıklarda destek almak için iletişim bilgilerimden tarafım ile bağlantıya geçebilirsiniz. ***


Ahmet Özdemir

Has Aşçıbaşı & Exc. Chef

Uluslararası Restoran Ve Mutfak Danışmanı

Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönüllü Elçisi


IFrame


Küçük Açılış “Small Opening” Ne Demektir?


Türk Mutfağından Kaybolan Kerkük Yemekleri Nedir?

 Türk Mutfağından Kaybolan Kerkük Yemekleri Nedir? Ziyat AKKOYUNLU* Özet:  Bu makalede, Orta Asya’dan başlayarak Osmanlı’ya ve oradan da Ker...